Anonim
Image

Rettsmedisinsk arkitektur undersøker påståtte koblinger mellom flyktningorganisasjoner og menneskesmuglere

Forskere ved kriminalteknisk arkitektur undersøker påstander om at menneskerettighetsorganisasjoner samvirket med menneskehandlere for å smugle flyktninger over Middelhavet, i teamets siste intervensjon fra den virkelige verden.

Gruppen, som er basert på Goldsmiths universitet i London, jobber for å avbryte påstander om at ikke-statlige organisasjoner hjalp smuglere med å ferge flyktninger til Europa i båter.

"Byrden for søke- og redningsaksjoner har falt ganske tungt på frivillige organisasjoner, og likevel er noen av disse frivillige organisasjonene blitt beskyldt for å ha hjulpet smuglere, " sa Christina Varvia, arkitekt og forsker ved Forensic Architecture.

Prosjektet er en av mange saker teamet jobber med. Andre inkluderer et nynazistisk drap, etnisk rensing av Yazidi-folket av ISIS i Irak og en videooppbygging av den fatale Grenfell Tower-brannen i London.

Rettsmedisinsk arkitektur fremvist i ICA-utstillingen

Forensic Architecture ble grunnlagt i 2010 av den israelske arkitekten Eyal Weizman, og er et etterforskningsbyrå som jobber på vegne av frivillige organisasjoner. "Vi foretar romlig og medieforskning om forskjellige konfliktsoner, om forskjellige voldelige hendelser, " forklarte Varvia.

"Vi gjør denne typen arkitektoniske analyser som vi deretter utgjør som bevis for forskjellige juridiske og politiske fora, så vi jobber med menneskerettighetsorganisasjoner, med frivillige organisasjoner og med innbyggerledede grupper."

Image Rettsmedisinsk arkitektur konstruerte et 360-graders syn på en redningsscene i Middelhavet for en etterforskning av den påståtte sambrudd mellom den tyske NGO Jugend Rettet og smuglere

Gruppens siste arbeid med båtbårne migranter vil produsere bevis som vil bli presentert for Den europeiske menneskerettighetsdomstol i et forsøk på å forhindre at Europa innfører en "lukket hav" -politikk som med tvang vil avskrekke migrasjonen over Middelhavet.

Varvia snakket med Dezeen som en utstilling av gruppens arbeider åpnet ved Institute of Contemporary Art i London.

Utstillingen, som varer til 6. mai 2018, presenterer en oversikt over rettsmedisinske arkitekturs prosjekter rundt om i verden, og viser hvordan teamet - inkludert arkitekter, fotografer, filmskapere og programmerere - tar til seg rettslige saker der romlig analyse kan gi ferske bevis.

Inkludert i utstillingen er detaljer om to pågående saker som involverer migranter. I begge har rettsmedisinsk arkitektur som mål å motbevise påstander om at frivillige organisasjoner samla seg med smuglere.

Bevis som skal presenteres ved European Courts of Human Rights

Begge sakene vil bli presentert ved European Courts of Human Rights senere i år som bevis mot å opprette "mare clausum", eller en lukket sjøgrense.

"Vi jobber med prosjekter som på den ene siden har politiske betydninger, og på den andre siden er det noe romlig spørsmål der - noe vi kan svare på på egen kompetanse, " sa Varvia. "Hvis det er et spørsmål som kan besvares gjennom romlig analyse, så tar vi det."

"Hele ideen er å engasjere seg på hva bevis betyr, hvordan sannheten kan argumenteres fra et motperspektiv, ikke et regjeringsperspektiv."

Image Kriminalteknisk arkitektur kartla fartøyens drivende bevegelser som en del av en sak som forberedte seg til å presentere ved European Courts of Human Rights

Som en del av etterforskningen analyserte teamet en hendelse som involverte den tyske NGO Jugend Rettet. Velforeningen, som redder migranter som foretar den farlige kryssingen fra Afrika til Europa, fikk redningsskøyta Iuventa beslaglagt av italienske kystvakter i august 2017.

Kystvakten mistenkte veldedigheten for å "hjelpe og bekjempe ulovlig innvandring". Den ga ut video av Iuventa som seilte nær et smuglerskip og hevdet en jolle fra Iuventa hadde tauet flyktningbåten tilbake til libyske farvann slik at den kunne gjenbrukes av smuglere.

Forensic Architecture gjennomførte romlig analyse ved hjelp av video for å gjenskape scenen til en gruppe migranter som krysset Middelhavet, for å demonstrere at nærheten til smuglerens fartøy var i tråd med NGOs standard operasjonsprosedyrer.

Ved å undersøke bølgeformasjonene i forbindelse med værforholdene på dagen, har rettsmedisinsk arkitektur sin undersøkelse av fotografiet som mål å demonstrere at båten ikke ble tauet tilbake til Libya.

Kriminalteknisk arkitektur mener det kan demonstrere at handlingen fra NGO er igjen i tråd med standard driftsprosedyrer, som er å ødelegge fartøyene eller fjerne dem fra åstedet hvis dette ikke er mulig.

Video- og lydbevis brukt til å gjenskape redningsscenen

Den andre saken involverer rapporter fra den libyske kystvakten om at NGO Sea Watch blandet seg inn i et redningsforsøk som førte til fem menneskers død. Sea Watch hevder at den libyske kystvakten opptrådte farlig.

Gjennom å analysere video tatt på scenen og lyd mellom fartøyene og et fransk krigsskip, har Forensic Architecture som mål å verifisere at Sea Watch opptrådte riktig. Praksisen prøver å bygge en sak for å demonstrere at den libyske kystvaktens hovedmål var å ta folk tilbake til Libya.

Image Kriminalteknisk arkitektur projiserte et bilde på en 3D-modell for å rekonstruere scenene for søke-og-redningsaksjoner utført av de libyske kystvakten og Sea Watch-fartøyene

"De prøver å gjøre grensen til Egeerhavet, Middelhavet, til en slags stiv grense som ingen passerer gjennom, i stedet for å tillate mobilitet med åpen tilgang og vurdere nødvendig assistanse fra asylsøkere i EU, " sa Varvia.

"Det vi håper å se gjennom disse sakene er en åpen diskusjon om politikkene og i utgangspunktet en endring av politikk som for øyeblikket fører mot 'lukket sjø', " fortsatte hun. "Vi ser på forekomstenes egenart, fordi vi gjennom det øyeblikket kan se alle disse retningslinjene krystallisere. De er eksempler på hvordan denne politikken går galt, om hvordan de spiller ut under virkelige forhold."

"Dette er ofte slik vi jobber, med utgangspunkt i den konkrete hendelsesanalysen, og vi prøver å trekke ut det for å finne ut hvordan alle de større beslutningene og de politiske beslutningene i utgangspunktet spiller ut i det øyeblikket."

Forskningsgruppe utvikler ny metodikk for hvert enkelt tilfelle

For hvert tilfelle har rettsmedisinsk arkitektur et oppdrag å utvikle en ny metodikk eller verktøy som støtter dets arbeid som forskningsorgan.

Det driver også en Masters in Forensic Architecture at Goldsmiths, og fører tilsyn med en serie korte kurs i forbindelse med ICA-utstillingen for å spre verktøyene den har utviklet til publikum.

"Det vi designer er verktøyene for etterforskning, og det er ganske spennende, " sa Varvia. "Det krever at du tenker utenfor boksen. Det er når det virkelig er fruktbart, det er den eneste måten vi kan etterforske disse sakene på."

"[Vi] flytter den rettsmedisinske saken fra noe som først og fremst blir påtatt av regjeringen til noe vi kaller" motforensikere "- en måte som innbyggergrupper kan delta i forskjellige regler for å etterforske statlige forbrytelser, " la hun til.

"Så når det er myndighetene som er de som gjennomfører voldelige hendelser, må vi finne måter å overvåke regjeringsforbrytelsene fra det perspektivet."

Digital modellering som brukes til å rekonstruere krimscener

Gruppen bruker en rekke teknikker for å rekonstruere krimscener, alt fra fysisk og digital modellering, geolokalisering, video- og satellittbilder til bevegelsessporing, og synkronisering av video fra flere kilder for å forstå en scene.

De bruker også modeller som en måte å intervjue ofre og hente ut vitnesbyrd. I ett prosjekt, kalt Saydnaya: Inne i et syrisk torturfengsel, brukte gruppen øye- og ørevitne-beretninger om overlevende for å rekonstruere et interneringssenter for politiske fanger utenfor Damaskus digitalt.

Image Gruppen brukte den samme teknikken for å projisere fotografier på en 3D-modell for å bestemme avstanden mellom fartøyer for Iuventa-undersøkelsen

Forensic Architectures forskning har også matet seg inn i andre grupper, inkludert Bellingcat - et undersøkende nettsted satt opp av den britiske journalisten Eliot Higgins - og en enhet etablert av journalisten Malachy Browne i New York Times.

Browne har brukt noen av metodene som er etablert av gruppen for etterforskningsartikler, for eksempel ved å bruke videoopptak for å brette sammen hvordan Las Vegas-skytter Stephen Paddock planla masseskytingen som drepte 58 i oktober 2017.