Anonim
Image

På den internasjonale kvinnedagen, 50 inspirerende kvinner innen arkitektur og design

For å feire Internasjonal kvinnedag har Dezeen-redaksjonen nominert 50 kvinner og kvinneledede studioer fra arkitektur- og designindustrien som inspirerer oss. I ingen spesiell rekkefølge …

Image MIT Media Lab-professor Neri Oxman er kjent for å utforske grensene for 3D-utskrift

Neri Oxman
Nominert av Alice Morby

Det er få mennesker som har gjort mer for å skyve grensene for 3D-utskrift enn MIT Media Lab-professor Neri Oxman. Hennes banebrytende designforskningsprosjekter har resultert i en paviljong konstruert av silkeormer og roboter, en teknikk for 3D-trykkglass og en hjemsøkende samling dødsmasker.

Tatiano Bilbao
Nominert av Amy Frearson

Hun begynte å berømme for å utforme en bolig for kunstneren Gabriel Orozco, men likevel er Mexico-baserte Bilbao langt mer begeistret for å snakke om ideene sine for å overvinne hjemmene til landets fattigste. Hun var tidligere rådgiver for Mexico Citys boligavdeling, og har brukt den erfaringen til å utvikle innovative løsninger som kan endre liv - som det tilpasningsdyktige huset hun presenterte på den første Chicago Architecture Biennial.

Front
Nominert av Rima Sabina Aouf

Det er ikke mange designere som vil svare på en kort tekst fra Marcel Wanders for å designe "en lampe som til og med bestemoren min vil" med en livsstørr hest, men at chutzpah er det som skiller Front fra hverandre. Selv om bare to (Anna Lindgren og Sofia Lagerkvist) av det opprinnelige firetallet er igjen, har de vært standardbærere for kollektivt kreativt lederskap i en bransje som altfor ofte styres av egoer.

Es Devlin
Nominert av Marcus Fairs

Den hyperenergiske, hyperintensive scenografen har jobbet med praktisk talt alle store navn i musikkbransjen, og sist mestret Katy Perrys politisk ladede opptredener på Grammys and the Brits, men dedikerer likevel betydelige mengder tid til hennes første (men mindre økonomisk lukrativ) kjærlighet, teateret, som regelmessig samarbeider med National Theatre i London.

Image Jane Duncan er den tredje kvinnen som innehar stillingen som RIBA-president

Jane Duncan
Nominert av Marcus Fairs

Den nåværende RIBA-presidenten, bare den tredje kvinnen som innehar stillingen, er et pust av frisk luft ved den ganske tett, mannsdominerte institusjonen. Hun sørget for at avdøde Zaha Hadid fikk en for langvarig Royal Gold Medal, og i den andre enden av skalaen har introdusert varme gjennom enkle berøringer som å be gjester ved formelle RIBA-middager om å vise sin takknemlighet ved å applaudere kjøkkenpersonalet.

Image Grafton Architects 'prosjekter inkluderer dette universitetsområdet i Peru

Grafton Architects
Nominert av Eleanor Gibson

Den irske duoen Yvonne Farrell og Shelley McNamara er blant de mest respekterte arkitektene i bransjen, takket være ikke bare sin kraftige, men poetiske arkitektoniske stil, men også deres varme personligheter. Deres Dublin-baserte firma Grafton Architects er nesten 40 år gammel, men viser ingen tegn til å bremse - de siste 12 månedene vant de den innledende RIBA International Prize for et Peru-universitet, og ble valgt til å kuratere den neste Venezia-arkitekturbiennalen.

Vivienne Westwood
Nominert av Rima Sabina Aouf

Hun er en av de originale punkene, og absolutt den som har holdt seg mest relevant. Vivienne Westwood er alltid i overskriften for noe, og vanligvis noe godt - som å gå sin egen rullebane på 75, posere i en "Ikke la en eldre generasjon bestemme din fremtid" T-skjorte, eller kampanje for aksjon i forhold til klimaendringer.

Image De svenske Eklund-søstrene er en del av det overveiende kvinnedrevne selskapet Bolon

Marie og Annika Eklund
Nominert av Marcus Fairs

Eklund-søstrene har forvandlet det svenske gulvfirmaet Bolon til et glamorøst internasjonalt merke gjennom en overbevisende blanding av hardt arbeid, frimodighet av syn og en sterk dose sjarm. Hatter også for deres (stort sett) kvinnelige team, inkludert markedsførings- og salgsansvarlig Helen Emanuelsson og prosjektleder Petra Ek.

Image I år ble AJ og Architectural Review-redaktør Christine Murray tildelt et RIBA-stipend

Christine Murray
Nominert av Marcus Fairs

Redaktøren av både Architects Journal og Architectural Review, Murray har arbeidet utrettelig for å promotere kvinner i yrket og er hjernen bak tittelen 'Women in Architecture initiativ. Tidligere i år ble hun belønnet med et velfortjent RIBA-stipend, delvis for sitt arbeid på dette feltet.

Image Selly Raby Kane er en senegalesisk motedesigner som fokuserer på å lage kosmisk mote og grafikk

Selly Raby Kane
Nominert av Marcus Fairs

Den visjonære unge senegalesiske motedesigneren har lenge brøytet sin egen furu og skapt et alternativt univers av kosmisk mote og grafikk, og støtter afrikanske klisjeer i prosessen. En unik og uavhengig styrke.

Image Camille Walalas nylige prosjekter inkluderer et flerfarget gangfelt i London

Camille Walala
Nominert av Eleanor Gibson

Med en personlighet som så levende som hennes fargerike design, er Walala kjent for sine malinger i Memphis-stil. Hennes store lerreter fortsetter å dukke opp overalt, og pryder alt fra en garderobe i Londons Roundhouse til et WeWork-samarbeidskontor. Hun har til og med brukt det på en sebraovergang.

Roksanda Ilincic
Nominert av Marcus Fairs

Den serbiskfødte motedesigneren og naboen til Dezeen har kledd mektige kvinner inkludert Michelle Obama og Samantha Cameron (Melania Trump kjøpte nummeret hennes fra knaggen), men unngår luften og nådene til andre moterotterier, som forblir jordnær og tilgjengelig.

Image Sadie Morgan er partner i London-arkitekt dRMM

Sadie Morgan
Nominert av Marcus Fairs

Morgan, som er partner i London arkitektstudio dRMM, har blitt den mest politisk tilkoblede arkitekten i Storbritannia og den mest overbevisende talsmann for viktigheten av design vi har. Hun klarer å oppnå dette mens hun gir inntrykk av at hele saken er en enorm fnise, noe som er desto mer imponerende siden hun kjempet mot brystkreft i fjor.

Nelly Ben Hayoun
Nominert av Marcus Fairs

Den magnetiske franske designeren er en naturkraft og en ekte pioner, og snakker ti til dusin mens han maler visjonære bilder av ikke-standardemner som romfart og undersjøisk utforskning. Likevel, i motsetning til mange stjernekikkere, har Ben Hayoun en tendens til å trekke av visjonene sine, og samarbeide med alle fra NASA og SETI Institute til islandsk post-rock bakke Sigur Rós.

Lucy McRae sine nylige prosjekter inkluderer en video med et fiktivt "institutt for isolasjon"

Lucy McRae
Nominert av Eleanor Gibson

Selvutnevnte 'kroppsarkitekt' og tidligere Dezeen-samarbeidspartner, McRae sitt banebrytende arbeid fortsetter å være banebrytende måter som design kan forberede oss for rom og fremtid. Hennes visjonære prosjekter spenner fra et menneskelig vakuumkammer til et institutt for isolasjon.

Image Julia Peyton-Jones lanserte det verdensberømte Serpentine Pavilion-programmet

Julia Peyton-Jones
Nominert av Amy Frearson

Julia Peyton-Jones, som er et ekte britisk ikon, har vært en av verdens største lånere av moderne arkitektur. Ved å lansere det nå verdensberømte Serpentine Pavilion-programmet, har hun forkjempet talenter som Sou Fujimoto og Selgascano. Pensjonisttilværelsen hennes var en overraskelse for mange, og det var også nyheten om at hun, som 64-åring, har blitt mor - men likevel behandler hun på en eller annen måte alle situasjoner med nåde og stil.

Det glassmaleriske Credenza-skapet er designet av Patricia Urquiola

Patricia Urquiola
Nominert av Rima Sabina Aouf

Det kan ikke ha vært morsomt å være den eneste kvinnen i et rom noen ganger, men vi er utrolig takknemlige designeren Patricia Urquiola stakk det ut i bransjen disse 27 årene. Ikke bare har den nåværende kunstdirektøren for Cassina banet vei for så mange andre, hennes fargerike møbler og karakteristiske hjemmekunst imponerer gjennomgående.

Natalie Massenet
Nominert av Dan Howarth

En britisk gründer som bygde et globalt e-handelsimperium, grunnla Massenet online designer moteportal Net-a-Porter i 2000. Femten år senere hadde selskapet generert 1, 32 milliarder pund i omsetning. Etter å ha trukket seg fra den rollen - og oppnådd en damehood i mellomtiden - er hun nå opptatt av å konkurrere nettstedet Farfetch til lignende suksess, og fungerer også som styreleder for British Fashion Council.

Image Isle Crawford var grunnleggerredaktør for Elle Decoration UK og er nå direktør for Studioilse

Ilse Crawford
Nominert av Alice Morby

En enorm inspirerende figur, Ilse Crawford har vært en pioner innen interiørdesign. Som grunnleggerredaktør for Elle Decoration UK, tilbød hun et sårt tiltrengt alternativ til det chintzy britiske hjemmet, mens designkontoret hennes Studioilse har vist hvordan minimalisme og varme kan gå hånd i hånd. Hun har samarbeidet med noen av de største navnene i bransjen, fra IKEA til Vitra, men er fortsatt en utrolig varm og sympatisk karakter.

Image Odile Decq har vært en talsmann for likestilling gjennom hele karrieren og grunnlagt Confluence Institute

Odile Decq
Nominert av Jessica Mairs

"Radical goth" Odile Decq er kjent for sin dristige arkitektoniske og personlige stil. Hun har vært rett frem i sin forkjemper for likestilling i yrket gjennom hele karrieren, og hentet en rekke priser som anerkjenner det. Hun skjønte lærerstillinger ved prestisjefylte institusjoner over hele kloden, og grunnla sin egen arkitekturskole - Confluence Institute - for tre år siden for å utfordre konservative og utdaterte undervisningsmetoder.

Marwa Al-Sabouni
Nominert av Olivia Mull

Den syriske arkitekten Marwa Al-Sabouni forble i hjembyen Homs, hovedsakelig fengslet, i to år under den syriske borgerkrigen. Gjennom memoarene, skriftene for globale magasiner og aviser og en TED-foredrag har Al-Sabouni blitt en frittalende forkjemper for å gjenoppbygge den halvt ødelagte byen. Arbeidet hennes er definert av mot, spenst og optimisme - hun er strålende.

Paula Scher
Nominert av Trudie Carter

Scher ble den første kvinnelige rektoren i designfirmaet Pentagram på begynnelsen av 90-tallet og ble en av de mest produktive og suksessrike grafiske designere i, ikke bare firmaet, men industrien. Hun er kjent for sin klipp-og-lim postmodernistiske stil, som hun har brukt i omlokalisering av store institusjoner, som MoMa og New York City Ballet.

Image SANAA fullførte nylig denne tunge Grace Farms-bygningen i Connecticut

Kazuyo Sejima
Nominert av Olivia Mull

Den japanske arkitekten Kazuyo Sejima er halvparten av det prisbelønte partnerskapet SANAA, men også en produktiv designer i sin egen rett. Til tross for at han er sjenert for reklame, har Sejima steget til en kultlignende status i arkitekturverdenen. Hun er sannsynligvis den mest respekterte arkitekten i Japan som i en så mannsdominert kultur og industri er bemerkelsesverdig.

Katie Eary
Nominert av Trudie Carter

Herreklær-designer Katie Eary har bygget et moteimperium på bare 29 år gammel. Surrealistiske utskrifter og dyreikonografi inneholder jevnlig i rullebanesamlingene hennes, og dukker opp på hjemmeklær i 2016-samarbeidet med IKEA.

Image Maria Balshaw er den første kvinnelige regissøren for Tate-galleriene og hadde tilsyn med utvidelsen av The Whitworth

Maria Balshaw
Nominert av Eleanor Gibson

Den imponerende Balshaw har nettopp blitt den første kvinnelige regissøren av Tate-galleriene, som omfatter Tate Modern og Tate Britain i London, samt Tate St Ives og Tate Liverpool. Utnevnelsen anerkjenner hennes enorme bidrag til Manchester's kunst- og kulturaktiviteter, hvor hun hadde tilsyn med den mye berømte utvidelsen av The Whitworth.

Elise Roy
Nominert av Trudie Carter

Menneskerettighetsadvokat Elise Roy ble kastet i søkelyset etter at TED-foredraget hennes om å utforme for funksjonshemming gikk viralt i fjor. Døve fra 10 år, argumenterer Elise overbevisende for en menneskesentrert designtilnærming for å løse hverdagens problemer.

Denise Scott Brown designet Queen Anne-stolen i samarbeid med Robert Venturi

Denise Scott Brown
Nominert av Jessica Mairs

Til tross for at han var en av grunnleggerne av den postmoderne bevegelsen, ble Denise Scott Brown over-skyggelagt av ektemannen og partneren da bare han ble tildelt Pritzkerprisen. Over 20 år senere snakket hun tappert om snubben - og endte opp med å lyse et stort søkelys på misogyni i yrket. Pritzker nektet å ta tak i beslutningen, men Scott Brown har siden blitt tildelt både AIA gullmedalje og Jane Drew-prisen for en levetid med enestående arbeid.

Image Bethan Laura Wood er kjent for sine livlige fargede keramikker og hennes flamboyante antrekk

Bethan Laura Wood
Nominert av Amy Frearson

Woods større karakter enn det-livet er uunngåelig - ikke bare i de levende fargete keramikkene og møbelene hun produserer, men også i de flamboyante antrekkene hun setter sammen (og spesielt når hun matcher dem alle). Hun er et enestående forbilde for alle som noen gang har fryktet å være annerledes.

Image Yana Peel er administrerende direktør i Serpentine og er en ung global leder for World Economic Forum

Yana Peel
Nominert av Olivia Mull

Siden han ble utnevnt til administrerende direktør for Serpentine i fjor sommer, har filantrop og gründer Yana Peel fått på plass et spennende og innovativt teknologifokusert kuratorprogram. Hun forkjemper alle ting digitalt som et middel til å skape opplevelser som går utover tradisjonelle utstillinger. Peel har også mange rådgivende stillinger på tvers av kunsten, hun er Young Global Leader for World Economic Forum, og forfatteren av en bestselgende barnebok.

Image Jeanne Gang, direktør for arkitektfirmaet Studio Gang, designet den 348 meter store Vista-skyskraperen

Jeanne Gang
Nominert av Dan Howarth

Den høyeste bygningen designet av en kvinne er arbeidet til den amerikanske arkitekten Jeanne Gang, hvis Vista-skyskraper på 348 meter er under bygging i Chicago. Hennes firma Studio Gang jobber med høyprofilerte prosjekter over hele verden, fra utvidelsen av New Yorks American Museum of Natural History til en ny amerikansk ambassade i Brasilia.

Image Dorte Mandrup jobber for tiden med dette klimaforsknings- og besøkssenteret på Grønland

Dorte Mandrup
Nominert av Jessica Mairs

Siden hun satte opp sitt anonyme Københavnsstudio på slutten av 90-tallet, har Mandrup rolig kavet vakre og følsomme tillegg til det nordiske landskapet og bybildet. Vi har publisert bare en håndfull av prosjektene hennes, men de tjente henne en plass på 177 blant arkitektene som er inkludert på Dezeen Hot List - et vitnesbyrd om hvor godt mottatt de har blitt.

Image Lindsey Adelman er en nøkkelfigur i New Yorks nye lysdesignscene

Lindsey Adelman
Nominert av Dan Howarth

Lindsey Adelman er en pioner innen New Yorks lysdesignscene og en nøkkelfigur i byens spirende bransje. Siden hun etablerte sitt eponyme studio i 2006, har den amerikanske designeren solgt arbeidet sitt gjennom internasjonale gallerier og fostret talenter inkludert Bec Brittain og Mary Wallis.

Den tidligere amerikanske arkitekten Bec Brittain bruker sin bakgrunn for å lage kantete og tekniske lysdesign

Bli Brittain
Nominert av Dan Howarth

Bec Brittain, en protégé av Lindsey Adelman, har blendet lysscenen i New York med sine egne skulpturelle design, og har blitt et av byens lyseste talenter. Den tidligere arkitekten bruker sin bakgrunn for å lage mer kantete og teknisk utseende stykker som skiller henne fra sine jevnaldrende.

Image Den polske fotografen Alicja Dobrucka fotograferer hus forkledd som telt i en landsby på Vestbredden

Alicja Dobrucka
Nominert av Eleanor Gibson

Den polske arkitekturfotografen Dobrucka fortsetter å reise langt og brede for å produsere bilder som forteller interessante historier, fra å dokumentere den raske veksten av skyskraperkonstruksjonen i Mumbai, India, til Le Corbusiers 1960 Dominikanske kloster nær Lyon, Frankrike, og nylig studere de tilsynelatende midlertidige boligene av en landsby på Vestbredden.

Simone Rocha
Nominert av Dan Howarth

Det kan være skremmende å følge en vilt vellykket far i fotsporene, men Simone Rocha fant sine egne føtter på Storbritannias motescene. Hun har betatt bransjen med sine feminine blomsterdesigner som er myke og feminine, men likevel kraftige, og London Fashion Week-showene er blant de mest etterlengtede hver sesong.

Morag Myerscough designet fargerike interiører til et barnesykehus i Nord-England

Morag Myerscough
Nominert av Trudie Carter

Når mange arkitekter kler seg fra topp til tå i svart, er Myerscough ofte den eneste personen i rommet som har på seg neonbrights - en tilnærming som fungerer som metafor for hennes designtilnærming. Siden hun grunnla sitt London-baserte flerfaglige studio, har hun vært på et oppdrag for å bringe dristighet og mangfold til industrien, og har brukt sin livlige grafiske stil på alt fra sykehusavdelinger til Barbican Centre.

MoMAs seniorkurator for arkitektur og design, Paola Antonelli, transformerer museets arkiv

Paola Antonelli
Nominert av Dan Howarth

Som MoMAs seniorkurator for arkitektur og design, transformerer den dynamiske Paola Antonelli museets arkiv med sin raske respons tilnærming til innsamling. Det har så langt resultert i anskaffelser som inkluderer universelle symboler som Rainbow Flag, @, og det originale settet med emoji. Men drømmene hennes er mye større - håpet hennes er å legge en Boeing 747 til MoMA-samlingen.

Image Faye Toogood tegnet et kjønnsnøytralt butikklokale i Londons Selfridges

Faye Toogood
Nominert av Alice Morby

Fra møbler til motedesign, bruker Toogood en gjennomtenkt prosess og signaturestetisk til enhver design. Hennes kjønnsnøytrale butikklokaler for Londons Selfridges presset spørsmålet om kjønnsfluiditet inn i mainstream - og mange motebutikker i high street følger etter ved å lage sine egne kjønnsløse kolleksjoner.

Image Iris van Herpens prosjekter inkluderer denne håndblåste glassballkjolen

Iris Van Herpen
Nominert av Alice Morby

Mote og teknologi kombineres med (bokstavelig talt) elektrifiserende resultater i Iris Van Herpens kolleksjoner. Hun har brukt alt fra 3D-printing og magnetisme for å lage og til og med "vokse" flyktige kjoler og skulpturelle silhuetter, og presentere dem på modeller i vakuumpakker og høyspenningsbur. I 2011 ble hun det yngste medlemmet som ble med i Paris 'Haute Couture-kalender, men forblir beskjeden og ydmyk over sin voksende suksess.