Arkitektur

Cao Pus lille Humble Hostel har en bølgende fasade

Cao Pus lille Humble Hostel har en bølgende fasade
Anonim

Archicaos lille Humble Hostel utvides og kontraherer med en bølgende fasade

Beijing-arkitekten Cao Pu har opprettet et kompakt herberge i et tradisjonelt hutong-gårdsrom som blir enda mindre når frontveggen rulles tilbake for å gi ekstra ytre plass (+ lysbildefremvisning).

Det 12 kvadratmeter store Humble Hostel ligger i Beijings historiske Dashilar-nabolag - et av byens få gjenværende områder i gamle smug og gårdsrom kjent som hutongs.

Tradisjonelt var hver gårdsplass eid av en familie, men de fleste eiendommer er nå delt opp, så en blanding av beboere deler fellesarealet i midten. Mange av de gamle bygningene som har blitt spart for ødeleggelse for å gjøre plass for moderne boliger, blir også omgjort til boutiquehoteller og kaffebarer.

Dette har ført til tvister mellom beboere om arkitektoniske endringer og uenigheter om plass.

Humble Hostel ble unnfanget av en gruppe unge mennesker som foreslo å omgjøre hektiske strukturer til midlertidig innkvartering som også kunne gi plass for naboene.

Gårdsplassene blir vanligvis tatt opp av kjøkkenområder, sykkelparkering og søppel, så Archicao-grunnlegger Cao ble bedt om å komme med en løsning som ville "gi tilbake" plass.

"De unge menneskers ankomst ville tjene til å gi ytterligere belastning i hagen, så vi trengte å finne en måte å bo fredelig med naboene, " sa Cao, som tidligere har omgjort en leilighet i Nanjing til et motestudio.

Hans løsning var å installere en skyvevegg foran på vandrerhjemmet. Dette kan rulle tilbake mens besøkende er ute og utforsker i løpet av dagen.

Veggen er satt sammen av vinduer, en dør og oppbevaringsskap, på spor langs tak og gulv.

Når det trekkes inn, skaper et lite hvitflisebelagt område nok plass til et lite bord og stoler eller flere sykler.

"Når det ikke er mange gjester på vandrerhjemmet, kan det gis litt plass til hagen ved å skyve dørene rundt for å 'kompensere' for området som allerede er okkupert av kjøkkenene, og når vandrerhjemmet er fullt, er det fortsatt nok plass til imøtekomme alle gjester, "sa Cao. "Dette vil skape pusterom i det kaotiske hutonggårdslivet."

Vandrerhjemmet er den første prototypen for designen og har plass til tre gjester i enkeltsenger. Ett av sengene er festet til den bevegelige skilleveggen over et skrivebord - begge er brettet vekk med veggen når de ikke er i bruk.

En annen er plassert mot fjernveggen, mens den tredje soveområdet ligger på en statisk plattform under taket, som skilleveggen glir under. Et lite bad er plassert i en gardin avlukke.

Det var utfordrende å finne et sted for den første prøven med vandrerhjemdesignet, ifølge Cao.

"Mange interessante historier skjedde under hele prosessen, inkludert endring av byggeplassen, og ble tvunget til å stoppe arbeidet og til og med endre det opprinnelige designet på grunn av syke, klagende og lite samarbeidsvillige naboer, " sa han.

Prototypen er nå komplett, og testes av både besøkende og de lokale innbyggerne - som allerede har kommet med forslag til hvordan de kan bruke det ekstra uterommet.

"En av naboene har lykkelig sagt ja til å bruke dette stedet til kalligrafi på dagtid, " sa Cao.

Vandrerhjemmet er et av flere pilotprosjekter fra Dashilar som er en del av programmet for Beijing Design Week, som finner sted over hele byen fra 24. september til 1. oktober 2015.

Et annet av pilotprosjektene, som ble avduket i fjor, bruker et paneleringssystem for å bygge midlertidige boarealer i hutongene.

Beijing-firmaet MAD har tidligere utvidet et hutonghus med en serie metallbobler, mens det lokale studioet Instant Hutong har kartlagt de forsvunne nabolagene med linsekart.